NVC Congres 2017

Het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie  vond op 15 en 16 juni 2017 plaats in de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden, het Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25 te Leiden. Dit jaar hebben we de aandacht gericht op het thema:

Criminologie en de Praktijk

De praktijk en de wetenschap in de criminologie zijn nauw met elkaar verbonden. Niet alleen omdat criminologie als kritisch oog van (straf-)recht en beleid geldt, maar ook omdat in beleid en praktijk belangrijke inzichten van de criminologie moeten worden vertaald en toegepast. Criminologen hebben de praktijk hard nodig, bijvoorbeeld om onderzoeksgegevens te kunnen verzamelen. De praktijk heeft de criminologie ook nodig, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling en evaluatie van interventies en om inzicht te krijgen in de aard en omvang van criminaliteits-problemen. Toch blijkt het voor wetenschappers vaak lastig de weg naar de praktijk te vinden en ervoor te zorgen dat hun onderzoek leidt tot een maatschappelijke bijdrage. Andersom heeft men het in de praktijk vaak te druk met de dagelijkse uitdagingen om goed op de hoogte te blijven van de nieuwe wetenschappelijke inzichten.

De call voor dit congres is hier te vinden. De NVC-congresbundel 2017 is hier te downloaden.

 

Keynote speakers

In de plenaire sessies hebben toonaangevende professionals met vooraanstaande criminologen in debat gaan over de wetenschappelijke basis van hun werk en de betekenis van de criminologie voor de praktijk:

mr. Serge Lukowski
officier van justitie ondermijning
prof.dr. Edward Kleemans
VU Amsterdam
Nico van den Blink
plv. vestigingsdirecteur penitentiaire inrichting
prof.dr. Miranda Boone
Universiteit Leiden
prof.dr.mr. Arne Popma
afdelingshoofd kinder- en jeugdpsychiatrie
prof.dr.mr. Arjan Blokland
NSCR / Universiteit Leiden
mr.drs. Sjef van Gennip
directeur Reclassering Nederland
dr. Andrea Donker
Hogeschool Utrecht

De presentaties van een aantal keynote speakers zijn hier te vinden:
– mr. Serge Lukowski – Ondermijning
– prof. dr. Edward Kleemans – Criminologie en de Opsporingspraktijk
– prof. dr. mr. Arne Popma – Het antisociale brein bestaat niet
– prof. dr. mr. Arjan Blokland – Techniek en Theorie
– mr. drs. Sjef van Gennip – Reclassering en Criminologie
– dr. Andrea Donker – Hoe moeilijk kan het zijn?

Foto’s NVC-congres

De foto’s van het congres zijn gemaakt door Heike Goudriaan. Deze foto’s zullen binnenkort op de website geplaatst worden. Tot die tijd kunt u de foto’s via de volgende website bekijken: https://heike.smugmug.com/Business/NVC.