NVC Congres 2008

De Nederlandse Vereniging voor Criminologie (NVC) heeft dit jaar in samenwerking met het Meijers Instituut, het onderzoeksinstituut van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden, een tweedaags congres op 19 en 20 juni in het Kamerlingh Onnes gebouw (KOG) in Leiden georganiseerd. Het thema was

The Global and Local Crime and Crime Control

Op het tweedaags congres zijn gerenommeerde buitenlandse wetenschappers, Katja Franko Aas (University of Oslo) en Nigel South (University of Essex), resp. ingaan op de complexe relatie tussen global and local in crime and crime control en op Green Criminology. Daarnaast is ook dit jaar de gebruikelijke marktdag in stand gehouden waarbij in de twee dagen ruim 80 bijdragen verspreid over 26 verschillende sessies werden gepresenteerd. Er is hierbij gekozen voor een ‘sandwich-formule’, wat wil zeggen dat het congresgedeelte zich bevindt tussen twee delen van de marktdag. Het NVC congres werd door bijna 250 mensen bezocht en trok zowel geïnteresseerden uit verschillende wetenschappelijke disciplines als mensen uit het beroepsveld. Deze nieuwe NVC formule werd positief ontvangen.

De eerste dag werd uitgezwaaid met een swingend feest dat begon met de uitreiking van de NVC scriptieprijs 2008. Deze prijs werd door de jury (Paul Nieuwbeerta, Jan Terpstra en Wim Huisman) uiteindelijk toegekend aan Hester Bosman (opleiding Criminologie, Vrije Universiteit Amsterdam) met de scriptie “Gacaca courts in post-conflict Rwanda. The Quest for reconciliation and justice”. Een eervolle vermelding was er voor Robbie Roks (Criminologie, Erasmus Universiteit Rotterdam) en Andries Zoutendijk (Criminologie, Universiteit Utrecht).

De congresbundel kunt u hier downloaden.

 

Scriptieprijs 2008

De winnaar van de scriptieprijs 2008 is Hester Bosman met de titel ‘Gacaca courts in post-conflict Rwanda’. Deze scriptie is geschreven aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het juryrapport kunt u hier vinden.

Fotoverslag 2008

De foto’s van dit congres zijn gemaakt door Heike Goudriaan. Een beeldimpressie kunt u hier vinden.