Criminologie en de media

De Nederlandse Vereniging voor Criminologie (NVC) heeft dit jaar op 18 en 19 juni een tweedaags congres in het Kamerlingh Onnes gebouw (KOG) in Leiden georganiseerd met als thema Criminologie en de Media. Tijdens het congres zijn Professor Richards Sparks (Universiteit van Edinburg) en Professor Chrisje Brants-Langeraar (Universiteit Utrecht) ingegaan op enerzijds de relatie tussen criminologie en de media en anderzijds het publieke gezicht van de criminologie. Op vrijdag is er in een plenaire panel discussie gehouden over de wederzijdse beïnvloeding en verwachtingen van criminologie en de media, met bekende criminologen en misdaadverslaggevers als Bas van Stokkom (voorzitter) en de panelleden Peter van Koppen, Barbra van Gestel, Gerlof Leistra & Wim van der Pol.

 

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Tijdschrift voor Criminologie heeft het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie (NVC) besloten om een bijzondere prijs – de Willem Adriaan Bongerprijs – toe te kennen aan een Nederlandse criminoloog die zich in de afgelopen vijftig jaar door zijn of haar werk een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het vakgebied. De jury heeft unaniem besloten de W.A. Bongerprijs toe te kennen aan Louk Hulsman. Daarnaast is de Willem Nagelprijs 2009 toegekend aan Tom Daems en Liewen Pauwels. Tot slot, is de Scriptieprijs 2008 van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie gewonnen door Loes Kersten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Tijdens de twee gebruikelijke marktdagen werden 90 papers gepresenteerd verspreid over 25 verschillende sessies. Het NVC congres werd door bijna 250 mensen bezocht en trok zowel geïnteresseerden uit verschillende wetenschappelijke disciplines als mensen uit het beroepsveld.

De congresbundel van het NVC congres 2009
nvk_congresbundel_2009

Beeldimpressies NVC congres 2009 door Heike Goudriaan

Het juryrapport voor de Willem Adriaan Bonger Prijs 2009
nvk_bongerprijs_2009

Het juryrapport voor de Willem Nagelprijs 2009
nvk_nagelprijs_2009

Het juryrapport van de NVC scriptieprijs 2008/2009
nvk_scriptieprijs_2008