Scriptieprijs van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie

De Nederlandse Vereniging voor Criminologie (NVC) looft een keer per jaar een scriptieprijs uit aan een student die een bijdrage heeft geleverd aan de criminologie met werk dat uitmunt door originaliteit, verbeeldingskracht, wetenschappelijk belang, toegankelijkheid en maatschappelijke relevantie. De prijs omvat een geldbedrag van 500 euro.

De jury wordt samengesteld door het NVC-bestuur. Deze bestaat uit drie leden die variëren in termen van senioriteit, werkgever, thematische kennis, en methodologische voorkeuren. Het NVC-bestuur vraagt een van de juryleden om op te treden als voorzitter.

Prijswaardig werk wordt naar het NVC-bestuurslid gestuurd dat belast is met de organisatie van de scriptieprijs-uitreiking en die zorgt voor verspreiding onder de juryleden. Ieder jurylid maakt eerst een individuele beoordeling, daarna overleggen de juryleden en komen ze samen tot een top drie rangordening.

De voorzitter van de scriptieprijs brengt de argumenten voor de rangordening samen in een juryrapport. De prijs wordt uitgereikt op de NVC georganiseerde congres door de juryleden van de scriptieprijs.

Het juryregelement van de scriptieprijs is hier te vinden.

Eerdere winnaars

Schriptieprijs 2024

De scriptieprijs is in 2024 gewonnen door Dyon van Velzen (Universiteit van Leiden) met de scriptie “Volatiel Vertrouwen: een internationale vergelijking van het vertrouwen in de strafrechtspleging op twee niveaus”. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2023

De scriptieprijs is in 2023 gewonnen door Amanda Brincat (Universiteit Utrecht) met de scriptie “Clicks away from extinction: A critical investigation into the elephant ivory trade on the Dutch advertisement platform Marktplaats“. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2022

De scriptieprijs is in 2022 gewonnen door Joran de Jong (Universiteit Utrecht) met zijn scriptie “favourite rappers or favourite cappers? An online semiotic field study on Amsterdam drill production and consumption“. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2021

De scriptieprijs is in 2021 gewonnen door Eva Notté (VU Amsterdam) met haar scriptie “Minors on a mission: Coping with the daunting task of getting yourself and your family to safety. An exploration of the coping strategies of Syrian unaccompanied displaced minors and the available assistance thereof in the Netherlands“. Hier kunt het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2020

De scriptieprijs is in 2020 gewonnen door Anouk van Schaik (Vrije Universiteit Amsterdam) met haar scriptie Uitgaansgeweld belicht: Een onderzoek naar de bijdrage van de calamiteitenverlichting op het Leidseplein aan het verminderen van uitgaansgeweld en het vergroten van veiligheidsgevoelens bij agenten en uitgaanders”. Hierkunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2019

De scriptieprijs is in 2019 gewonnen door Richard Alexander (Universiteit Utrecht) met zijn scriptie “The Eagles of Mancunia”. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2018

De scriptieprijs is in 2018 gewonnen door Sifra Mathijsse (Erasmus Universiteit Rotterdam) met haar scriptie “De hacker: computergenie of crimineel”. Een kwalitatief onderzoek naar de framing van hackers in het Nederlandse nieuws. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2017

De scriptieprijs is in 2017 gewonnen door Tessa van Wyk (Erasmus Universiteit Rotterdam) met haar scriptie ‘Divided by walls. A qualitative study on middle class residents’ choice to live in- or outside gated communities in Johannesburg, South Africa‘. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2016

De scriptieprijs is in 2016 gewonnen door Léa Massé (Universiteit Utrecht) met haar scriptie ‘Suburban Underdogs: Exploring the Marginalization of Youth from Deprived Urban Neighborhoods in France‘.

Scriptieprijs 2015

De scriptieprijs is in 2015 gewonnen door Karin Monster (Vrije Universiteit Amsterdam) met haar scriptie ‘Reintegration of former child soldiers in post-conflict settings, a case study of Northern Uganda’Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2014

De scriptieprijs is in 2014 gewonnen door Jessica Kelder (Vrije Universiteit Amsterdam) met haar scriptie ‘Rehabilitation from international crimes. A theoretical, practical and empirical assessment‘. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2013

De scriptieprijs is in 2013 gewonnen door Laura Gutierrez Gomez (Universiteit Utrecht) met haar scriptie ‘Accumulation by dispossession through state-corporate harm: The case of AngloGold Ashanti in Colombia‘. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2012

De scriptieprijs is in 2012 gewonnen door Timo Peeters (Universiteit Utrecht) met zijn scriptie “‘Aqui se quema’. Sociale controle, othering en lynchpartijen in de wijk Atucucho (Quito, Equador)“. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.

Scriptieprijs 2011

De scriptieprijs is in 2011 gewonnen door Jing Hiah (Erasmus Universiteit Rotterdam) met haar scriptie  ‘Door de ogen van de baas. Chinese werkgevers en werknemers over [illegale]  arbeid en uitbuiting‘. Hier kunt u het juryrapport van de NVC-scriptieprijs inzien.