De Willem Nagelprijs is in 1991 ingevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Kriminologie (NVK) voor het beste proefschrift op het gebied van criminologie. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een onlangs gepromoveerde criminoloog wiens proefschrift als beste werd beoordeeld door een door het bestuur ingestelde jury. Het juryreglement van de Willem Nagelprijs is hier te vinden.

Voor meer informatie over het leven en werk van Willem Nagel zie de bijdrage van Constantijn Kelk in De Criminoloog 18 (p.2)

Vorige winnaars van de Willem Nagelprijs zijn:

2024 – Timo Peeters met zijn proefschrijft ‘The Unseen: Withdrawal and the social order of violence in
Guatemala City’. 
Het jury rapport van de Willem Nagelprijs 2024 kan men hier lezen.

2022 – Annika van Baar met haar proefschrift ‘Corporate Involvement in International Crimes; in Nazi
Germany, Apartheid South Africa and the Democratic Republic of the Congo’. Het jury rapport van de Willem Nagelprijs 2022 kan men hier lezen.

2020 – Dorian Schaap met zijn proefschrift ‘The police, the public, and the pursuit of trust’ en Joost van Onna met zijn proefschrift ‘Blurred lines. A study of white-collar crime involvement‘. Het jury rapport van de Willem Nagelprijs 2020 kan men hier lezen.

2017 – Evelien Hoeben met haar proefschrift ‘Hanging Out and Messing About’. Het jury rapport van de Willem Nagelprijs 2017 kan men hier lezen.

2014 – Marc Schuilenburg met zijn proefschrift ‘Orde in veiligheid. Een dynamisch perspectief‘.

2011 – Marieke Liem met haar proefschrift ‘Homicide followed by Suicide. An empirical analysis‘.

2009 – Lieven Pauwels met zijn proefschrift ‘Buurtinvloeden en jeugddelinquentie, een toets van de sociale desorganisatietheorie’ en Tom Daems met zijn proefschrift ‘Making sense of penal change‘.

2005- Willem Schinkel met zijn proefschrift ‘Aspects of Violence‘.

2003 – Damián Zaitch met zijn proefschrift ‘Traquetos‘.